Jean Nelissen Classic
De uitdagende fietsklassieker in Luxemburg

Blog JNC2023

Volg hier het blog van de organisatie over de laatste voorbereiding op de 19e Jean Nelissen Classic. Met dagelijks meerdere updates.

Kijk voor deelnemersinformatie bij Start-info

10 juni 5.00 uur: Ontbijt voor de vrijwilligers en dan begint het!

Het is vroeg opstaan met name voor de pijlploegen. Na vrijdag de routes te hebben uitgepijld worden vanochtend de routes nagereden en worden de splitsingsborden en borden met de beklimmingen opgehangen. De ploegen starten om half zes met narijden zodat ze ruim voor de eerste deelnemers kunnen blijven. De deelnemers voor de langste afstanden mogen starten vanaf 7 uur, daarop zijn ook de doorkomsttijden bij de verzorgingsposten berekend.

De overige vrijwilligers schuiven een kwartier tot half uur later aan bij het ontbijt om vervolgens te vertrekken voor hun eerste taak vandaag. Dat kan de eerste verzorgingspost zijn in Ingeldorf of werkzaamheden in of rond de startlocatie.

9 juni 16.45 uur: begin afhalen startbescheiden

Iets eerder dan aangekondigd beginnen we met de uitgifte van de startbescheiden. De vrijwilligers Nancy, Marjan, Venda, Ab en Rob worden nog geïnstrueerd door Jan als Arnold, als operationeel leider bij de startlocatie, de eerste tientallen deelnemers naar binnen loodst. Learning-on-the-job is vaak de beste leermethode, dat blijkt ook nu weer. Omdat we niet ons standaard Scan & Go programma kunnen gebruiken (die werkt alleen op de dag van de toertocht), werken we met een eigen excel-applicatie. En dat roept natuurlijk in het begin even wat vragen op. Dus de roep "Jan heb je even?" komt de komende twee uur dan ook nog regelmatig voorbij.

Ook de 'daginschrijving' is geopend en deelnemers kunnen ter plaatse nog het gpx-bestand krijgen voor de fietsnavigatie, zodat je naast de routepijlen van DTC de route ook op je gps kunt volgen.

Arie heeft vandaag de materialen naar drie van de vier verzorgingsposten weggebracht en vertelt aan de coördinatoren van de betreffende posten wat er al gedaan is. Veel vrijwilligers zijn morgen op verschillende locaties een tijdblok ingedeeld, zodat goede afstemming onderling noodzakelijk is. Voor de lezers van dit blog: Arie is morgenochtend eerst verkeersregelaar en vervolgens één van de mensen van de pechhulp.

DSC09588
DSC09588
DSC09589
DSC09589
DSC09593
DSC09593


9 juni 16.00 uur: de aftrap met alle vrijwilligers

De Jean Nelissen Classic wordt volledig georganiseerd door 25 vrijwilligers die op de een of andere manier een band hebben met DTC en/of de JNC. Vandaag is de laatste groep gearriveerd vanuit Nederland. Zoals gebruikelijk wordt op vrijdagmiddag om 16 uur de aftrap gegeven in de Larei. Alle vrijwilligers even bij elkaar waar kort nog de laatste instructies worden gegeven door Rob en Jan, de tochtcoördinatoren van de JNC. Als er onduidelijkheden zijn worden deze op dit moment weggenomen. We hopen er met z'n allen een heel mooi fietsfestijn van te maken, te genieten en de deelnemers fietsplezier te geven.

DSC09585
DSC09585
DSC09586
DSC09586
DSC09587
DSC09587


9 juni: pijlploegen onderweg

Vandaag worden alle routes gepijld. Twee pijlploegen zijn hiermee vanochtend vroeg begonnen. De begint bij de startlocatie, de ander begint ongeveer halfweg in Enscherange bij verzorgingspost twee. Met routebeschrijving en gps-route op de navigatie wordt de klus geklaard. In de voorbereiding is voor de pijlploegen aangegeven waar zij met de auto niet kunnen komen en hoe ze om moeten rijden om "spoorzoeken" zoveel mogelijk te voorkomen. Dat dit niet altijd goed gaat bleek tijdens het avondeten... maar die anekdote vertellen we later in beperktere kring in ons clubblad. Op de foto Peter en Wim van pijlploeg 1.

9 juni: de startboog staat

Gisteren is de startlocatie al voor een groot deel ingericht binnen. Vandaag wordt ook buiten aangekleed. In het oog springt de start/finish-boog voor de ingang van de Larei. Ook zijn er diverse vlaggen en banners opgehangen en is het terras opgezet.

 

Route naar startlocatie

Op de pagina van de deelnemersinformatie  (Start-Info) staat de route naar de startlocatie aangegeven en de plekken waar je kunt parkeren. 

Op de diverse toegangswegen in het centrum van Vianden is door middel van borden met DTC-logo de startlocatie donderdagmiddag uitgepijld door Arie.
Ook een aantal locaties om de auto te parkeren zijn door middel van borden met "Parkeren DTC" aangegeven.
En let op: Eén richtingsverkeer geldt ook voor fietsers, dus kom je op de fiets richting de startlocatie, volg dan de startroute!

8 juni: Arriveren van materialen

In de loop van de dag arriveren de materialen vanuit Driebergen. Pijlen, splitsingsborden, tafels voor de verzorgingsposten, watertonnen, haspels, kabels, vlaggen maar ook diverse soorten koek. In een georganiseerde chaos komt het uit de auto's, busjes en de aanhanger. Marjan en Arnold regelen direct met andere aanwezige 'handjes' dat spullen voor de vier verzorgingsposten per post gesorteerd bijelkaar worden gezet en het materiaal voor de startlocatie wordt apart gezet. Paul zorgt ervoor dat de materialen voor de pijlploegen gesorteerd klaar worden gezet zodat morgen de ploegen vroeg op pad kunnen om in totaal bijna 250 km aan routes uit te pijlen.

DSC09573
DSC09573
DSC09352
DSC09352
20230608_163007
20230608_163007


8 juni: Vrijwilligers voor vrijwilligers

Vele handen maken licht werk. Onze organisatie is compact en dat betekent dat iedere vrijwilliger de komende dagen meerdere taken heeft, vaak op verschillende locaties. In ons thuishonk de Larei worden de vrijwilligers die vandaag arriveren hartelijk welkom geheten. Bets en Matty zorgen ervoor dat de koffie klaar staat. Was wel even inschatten hoeveel koffie er nodig is voor een volle kan... het maatschepje is achtergebleven in Driebergen. Het eerste bakkie smaakte prima. Weten we direct dat het bekertje van de Jumbo tot aan de oogjes gevuld moet worden om een volle kan koffie te zetten 😊.

8 juni: Inrichten startlocatie Larei begonnen

Een lege ruimte als we binnen komen in de Larei, ons onderkomen voor de komende dagen voor start en finish. De opbouw begint met de aanwezige tafels om het inschrijfbureau vorm te geven. Ook de inschrijfruimte wordt ingericht.


Klûnen voor de 220 km rijders

Klunen doe je eigenlijk op schaatsen en is vooral bekend bij de Elfstedentocht. Bij een schaatstocht moet je soms even van het ijs af om even verderop weer verder te kunnen. Dat maken de 220 km rijders tijdens de Jean Nelissen Classic 2023 ook mee maar dan met de fiets aan de hand.

In Medernach is een flink gat gegraven midden in de weg. Door deze werkzaamheden moet je even van de fiets om via het trottoir langs de werkzaamheden te kunnen om direct daarna linksaf te kunnen. Scheelt een eind omrijden. Onze pijler op de fiets heeft de route hier al aangegeven.


Routes worden uitgepijld

Met zeven gepijlde afstanden worden er heel wat routepijlen opgehangen. Een arbeidsintensieve klus. Twee pijlploegen van twee personen doen elk ongeveer de helft van de totale route. Voor de verbindingsstukken én de plekken waar de pijlploegen niet met de auto kunnen komen wordt pijlploeg nummer drie ingezet: Voor een deel worden deze stukken op de fiets gepijld en een aantal verbindingslussen met de auto. De eerste pijlen zijn vanmiddag onder een stralende zon opgehangen.

7 juni: Materialen onderweg

In de afgelopen maanden zijn planningen gemaakt, het draaiboek bijgewerkt, doorgesproken, bijgesteld en de puntjes op de i gezet. Onder aanvoering van Paul zijn de benodigde materialen klaargemaakt en ingepakt voor vervoer naar Vianden. Vandaag was de ultieme test: past alles in de beschikbare busjes, auto's en aanhanger? Dit jaar hebben we de beschikking over andere busjes met een andere laadruimte waardoor er toch iets meer onzekerheid was dan voorgaande jaren. Maar het is gelukt! Alle materialen zitten erin, en vanmiddag is de eerste auto met aanhanger al gearriveerd in Vianden. Morgen kan de opbouw in de startlocatie beginnen, in de loop van dag volgen de andere benodigde materialen met de busjes.

Tip: Neem 2 bidons mee!

Het beloofd zaterdag tijdens de Jean Nelissen Classic warm te worden. Zonnig weer en in de middag loopt de temperatuur op tot 28 graden.
Tip van Peter: Zorg ervoor dat je voldoende vocht tot je kan nemen, neem 2 (grote) bidons mee!
Om voor jezelf een inschatting te maken hoeveel vocht je nodig hebt hieronder een overzicht van de afstand tussen 2 pauzeplaatsen (en de finish) in kilometers:

Route:

Stop 1 na

Stop 2 na

Stop 3 na

Stop 4 na

Finish na

220 km

50

51

42

35

40

180 km

39

47

42

35

22

165 km

39

47

26

35

22

145 km

39

34

35


40

135 km

39

42

35


22

125 km

39

3022

90 km

39

4112


6 juni: Nieuw GPX-bestand beschikbaar (ivm routewijziging zie hieronder)

In verspreide blokken wordt dinsdagavond 6-6-2023 aan de voorinschrijvers een nieuw GPX-bestand gemaild met de gewijzigde route. Het juiste gpx-bestand heeft een letter "a" achter de betreffende afstand staan zodat gecontroleerd kan worden of je de juiste versie hebt. 
Letop: de oude linkjes om het gpx-bestand te downloaden werken niet meer!

Parkeren bij Larei: let op doorrijhoogte

Bij het parkeerterrein voor de startlocatie (P1) de doorrijhoogte 2,20 meter geworden. Dus hoge busjes, campers en auto's met fietsen op het dak kunnen hier niet parkeren. Let op: dit geldt ook voor het parkeerterrein bij de gemeentewerf (P8).
Campers kunnen terecht op de Camperplatz bij P9. Voor de parkeerlocaties kijk op de pagina Start-Info.


6 juni: wegwerkzaamheden in Brandenbourg

Een kleine tegenvaller: aan de voet van klim 21 (Sommet de Brandenbourg) ligt het wegdek er volledig uit. Er langs rijden is niet mogelijk. De klim kan niet gereden worden. De route kan redelijk eenvoudig aangepast worden door de klim letterlijk links te laten liggen en midden in Brandenbourg rechtsaf te gaan in dalende lijn naar Bastendorf.


5 juni: mooi weer bij aankomst

De verkenner (en routemaker) is vanmiddag gearriveerd onder een stralende zon. De temperatuurmeter geeft 26 graden aan. Na bijna 4 uur auto zitten even de benen losrijden in de prachtige omgeving van Vianden. Bij de beklimming van Côte de Walsdorf staan de belangstellenden al achter het hek te kijken, fatamorgana?


Routes nagereden op 2 en 3 april
Alle routes voor de 19e JNC zijn op 2 en 3 april nagereden. Bij Gobelsmühle is een brug afgesloten tot juni 2024. Alle routes zouden hier passeren. Inmiddels zijn de routes aangepast, beklimmingen eruit en andere beklimmingen erin. De website is volledig bijgewerkt.